lauantai 20. heinäkuuta 2013

#1 Vesala Klaani - Afrikan tähdet (1989)

LASTEN LEVYKLASSIKKO


#1 Vesala Klaani - Afrikan tähdet (1989)

genre: afrikkalainen, jazz


Edward Vesalan ja Iro Haarlan lastenmusiikkiprojekti yhdistää afrikkalaista musiikkia suomenkielisiin teksteihin, joiden teemoina ovat luonnon, eläinten ja toisten ihmisten arvostaminen.

      ------------------------------------------------------------
      "Olen hylje, nimeni on Hyrre
      vedän takin ylle
      lähden kävelylle vähän tutkimaan maailmaa."

      (Hyrre hylje)
      --------------------------------------------------------------

Hyrre kohtaa kaupungissa liikaa autoja ja niin paljon saasteita, että vallan sairastuu ja päätyy lääkärin vastaanotolle, mutta pääsee lopulta onnellisesti taas kotirantaansa uimaan. Hyrren lisäksi Afrikan tähdet -levyllä tavataan mm. kilpailevia kissoja, lentävä poni sekä ihmeellinen pallo, joka pyörii vaan. Iro Haarlan teksteissä on lapsekasta havainnointia ja luonnonläheistä positiivisuutta. On epäreilua huijata tai pilkata toista, kun ollaan kavereita ja tanssitaan lämpimässä kesäyössä.

Legendaarisen rumpalin Edward Vesalan ja hänen puolisonsa pianisti-harpisti-säveltäjä-sovittaja Iro Haarlan yhteinen lastenmusiikkiprojekti Afrikan Tähdet on 45-minuuttinen retki afrikkalaisten rytmien ja sävelkulkujen maailmaan. Iro Haarla tekstitti afrikkalaisiin lastenlauluihin pohjautuvia lauluja suomalaisesta näkökulmasta: levyn nimikappale kertoo pääskysistä, jotka vievät terveiset Afrikkaan ja palaavat myöhemmin tuoden meille pohjolaan kesän ja Afrikan lasten lauluja.

Päällimmäisenä levyllä loistavat yksinkertaiset ja tehokkaan tarttuvat melodiat, joiden skaalat ja rytmitykset ovat sopivasti eksoottisia verrattuna perinteiseen eurooppalaiseen musiikkiin. Juuri tässä voi nähdä eron lasten ja aikuisten suhtautumisessa musiikkiin: aikuinen alkaa laskea tahtilajeja ja iskujen paikkoja sekä pohtia korvaan särähtävää sävelkulkua ja erikoisen tuntuista stemmaa, kun lapset ottavat koko paketin aivan luonnollisena - tämä kappale nyt menee näin.

Valtaosan levystä laulaa vaikuttava viisihenkinen lapsiryhmä, ja aikuiset lähinnä vierailevat laulutehtävissä. Bändissä soittavat Vesalan ja Haarlan lisäksi Jimi Sumen, Uffe Krokfors, Jorma Tapio ja Jukka Orma. Lasten esittäminen on välillä kenties hiukan totista, mutta pääosin asiaankuuluvan rentoa. Rytmitykset on sisäistetty hienosti.

Soitannollisesti levy on täynnä viehättävää äänimaailmaa - Jorma Tapio irrottaa saksofonistaan ja bassoklarinetistaan luonnonääni-imitaatioita sekä hauskoja melodianpätkiä, ja rytmipuoli on hallittun svengaava ja täynnä pieniä yksityiskohtia.
Näennäisen yksinkertaisuuden alta kuuluvat sekä  afrikkalaisen musiikin tuntemus että harjoittelu. 

Levyllä käytetään paljon kutsu-vastaus-konventiota (mm. Kärryleikki, Avaruusauto, Ei saa valittaa), ja moni hieno hetki toimii myös pelkän laulun voimalla, esim. Kissat kilpasilla. Hiukan hämmentävä kappale on huuteluun ja hohotukseen perustuva Rattaa rattaa, ja äänimaiseman kohokohtana voi pitää Kupulaa, jossa muusikot imitoivat soittimillaan eläinten ääniä.

Afrikan tähdet on pieteetillä tehty ja ajattoman kuuloinen teos. Se on myös oivallinen esimerkki siitä, kuinka lapsille kannattaa tarjota vain parasta - silloin siitä nauttivat aikuisetkin. Levy tempaa mukaansa niin voimakkaasti, että aikuiskuulijakin alkaa yhtyä kuorovastauksiin ja taputtaa rytmejä arvuutellessaan, mikä on nopea kuin pikajuna tai osaa laskea kuin ihminen (Arvoituksia). Vai voiko käydä niin, että muutumme hetkeksi lapseksi tätä kuunnellessamme? Olisiko sekään huono vaihtoehto?

Afrikan tähdet -levystä ei ole vielä julkaistu digitaalista versiota, mutta LP-levyä kannattaa hakea divareista.

Vesala Klaani:
Jenny  Robson - laulu
Lumi Vesala - laulu
Ona Robson - laulu
Aniida Vesala - laulu
Helena Salonius - laulu
Harri Saksala - laulu
Jenni Päivinen - laulu
Joni  Päivinen - laulu
Iro Haarla - laulu, harppu, harmonikka, kosketinsoittimet
Jimi Sumen - kitara, bassokitara, saron-metallofoni
Jorma Tapio - saksofoni, bassoklarinetti
Uffe Krokfors - kontrabasso
Edward Vesala - laulu, lyömäsoittimet, puhaltimet, kosketinsoittimet

1. Lennä poni   
2. Kärryleikki
3. Hyrre hylje       
4. Avaruusauto       
5. Ei saa valittaa       
6. Tirrati jee       
7. Liikkuu liikkuu...   
8. Kissat kilpasilla   
9. Ihmeellinen pallo       
10. Rattaa rattaa       
11. Afrikan tähdet       
12. Arvoituksia       
13. Tanssitaan kuutamolla       
14. Haukku haluaa       
15. Kupula       
16. Jooti joo   
17. Pieniä urheilumiehiä   
18. Tahtoisin bambin       
19. Iltalaulu   

Kokonaiskesto 45'10
Julkaisija: Leo Records 1989
Levykoodi: Leo 637

     --------------------------------------------------------------
     "Tahtoisin maailman, maailmanrauhan, 
     sitten ei bambia mikään enää pelota.
     Tahtoisin maailman, lapsille maailman, 

     maailmanrauhan, bambista laulan."
     (Tahtoisin bambin)
     --------------------------------------------------------------

Afrikan tähdet -levyn musiikkia kuultiin aikanaan Pikku Kakkosessa sekä muutamassa konsertissa, ja vihdoin yli 20 vuotta levyn julkaisun jälkeen Espoon musiikkiopiston pop/jazz-linja Ebelin johtaja Mirja Mäkelä nosti sen hienon ja ajattoman musiikin jälleen esiin. Mäkelä sovitti Afrikan tähdet -levyn sävellykset uudestaan kuorolle ja nuorten rytmiryhmälle, ja mm. kesän 2013 Pori Jazz Kidsin laulupajoissa tutustuttiin näihin hauskoihin suomenkielisiin lauluihin sekä afrikkalaisiin rytmeihin.

Afrikan tähdet on Lasten oman radion viikon levy 22.-28.7.2013 ja se kuullaan päivittäin klo 9.00 ja 16.00 osoitteessa www.lastenomaradio.fi.

Onko sinulla omia muistoja tai kommentteja tästä levystä? Kirjoita toki muistosi kommenttikenttään!

1 kommentti:

  1. Heippa!

    Kass vain, että lukuunottamatta kappaletta "Arvoituksia," osui kohdalle levy, jota en ollut muutoin kuullut, mutta löytyyhän se myös sekä LP:eenä, että kasettina lainaan ainakin Tikkurilan Kirjaston Musiikkivarastosta, joten senkun Te muutkin lukijat vain lainaatte sieltä! Kerrottakoon lyhyesti muisto, joka liittyy tuohon ym kappaleeseen, eli kuulin sen ainakin sunnuntaina 4.7.1993, Iiris Väkevän ja -Marja Mäki-Reinikan tällöin juontamassa "Sunnuntailapset-ohjelmassa," jonka nimi, muuttui sittemmin Karkkipäiväksi, kun lähetyspäivä, muutettiin lauantaille. Tuo kappale, sai minut hassunhupsulle tuulelle juuri tuona sunnuntaiaamuna vapaa-ajanhuvilallamme Parikkalassa, jossa talossa, sain "koemaistaa" Setäni tekemää ns "vauvanruokaa," joka saadaan aikaan esim. vetämällä hyvät grillilihat tehosekoittimella "mössöksi ja kaatamalla sen päälle kaikkien, mahdollisten säilykepurkkien sisällöt! Kappale, tekee myös hyvälle, savusaunatuulelle, kunhan se sitten illemmalla, oli kylpykunnossa, sekä naurattaa, kun sai katsella, kun Setäni, pesi pihalta löytämänsä leikkiauton oikein astianpesukoneessa! Nojo, mutta se siitä tälläkertaa, vaikka tuon päivän tapahtumista, saisi sinäänsä hieman muuntelemalla vaikka Iltasadun/Oman Ohjelman Radioaseman käyttöön?

    VastaaPoista