tiistai 1. lokakuuta 2013

#3 Maailman lapset - Vihreän Viserryskoneen musiikkia (1973)

 #3 Maailman lapset - Vihreän Viserryskoneen musiikkia (1973)

(Levyn toinen alaotsikko: Kansansävelmiä eri maista)

Esiintyjät: Marjatta Vuormaa ja Jousenkaaren kansakoulun oppilaita, Pirjo Helasvuo ja Vuosaaren kansakoulun oppilaita, Heikki Orama, Elina ja Janne sekä Esa Helasvuon yhtye
Tekstit: Ellen Urho, Liisa Tenkku
Sovitukset: Esa Helasvuo
Julkaisija: K.J.Gummerus Oy Jyväskylä

genre: kansanmusiikki, lastenmusiikki, äänimaisemat      ----------------------------------------------------------------------------------
      "Jokaisessa maapallon kaupungissa on erilainen koulu. Niitä voi olla pieniä kouluja, voi olla 

      suuria, eikä niiden tartte aina olla samanlaisia kuin meidän koulu."

       "Lapset kaikkialla kouluihinsa käy
      Vaikkeivat tänne kaikki koulut näy."
      (Lapset kaikkialla)
      -----------------------------------------------------------------------------------


Maailman lapset on nykykuuntelijalle riemastuttava kokemus ja huima aikamatka 1970-luvun uusimpiin musiikkikasvatuksellisiin metodeihin. Myös levyn monikulttuurisuusteema sekä kuuntelutehtävinä olevat arkiäänet ilmentävät aikansa trendejä, ja paikoin levy aiheuttaa lämmintää nostalgiaa jopa sellaiselle, joka ei ole itse elänyt äänitysten aikaan.

Maailman lapset onkin Gummeruksen julkaisemaa opetusmateriaalia ja liittyy lastentarhoille, esikouluille ja peruskoulun ensimmäiselle luokalle edellisvuonna julkaistuun kirjaan Vihreä Viserryskone (1972). Kirjan tekijät Ellen Urho ja Liisa Tenkku toteuttivat Esa Helasvuon kanssa materiaalin oppikirjasarjansa kaikkiin viiteen osaan, ja Maailman lapset oli niistä ensimmäinen. Aiheesta on olemassa sekä opettajan opas että oppilaan kirja.

Opettajan oppaan johdannossa esitetään koko kirjasarjan perustana olevat periaatteet ja näkemykset. Oppilaan kirjassa, joka sisältää 51 kansansävelmää eri maista ja maanosista, painottuvat laulaminen ja musiikkiliikunta. Laulut ja toiminta- ja kuuntelutehtävät on jäsennetty sen mukaan, mitä niiden avulla voidaan opettaa. Esimerkiksi äänenväriin liittyvät opetustavoitteet toteutuvat äänien jäljittelyssä, äänien muistamisessa, keksimisessä, erottelussa ja äänisommitelman tekemisessä.

Liisa Tenkku ja Ellen Urho uudistivat lastenmusiikkia ja musiikkikasvatusta 1960-1970-luvuilla tuoden mukaan erilaisia elektronisen musiikin keksintöjä, äänitettyjä äänimaisemia sekä modernin musiikin piirteitä yhditettynä kansanmusiikkiin ja perinteisiin lastenlauluihin. Vihreä Viserryskone -projektista voi lukea enemmän tästä Musiikkisokkelon bloggauksesta.

      ------------------------------------------------------------------------------
      Vihreän Viserryskoneen lauluja ovat laulaneet monien maiden lapset. Niitä voi kuunnella tai 

      laulaa muiden mukana. Lapset voivat seurata lauluja Vihreän Viserryskoneen oppilaan kirjasta.  
      Laulujen välissä kone teettää äänileikkejä. Hauskoja lauluhetkiä kaikille lapsenmielisille! 
     (levyn takakannen teksti)
      --------------------------------------------------------------------------------


Keittiö, asema, työmaa ja mielikuvituseläin


Levy alkaa keittiön äänillä ja Aamulla-laululla, jossa "visselipannu vislaa". Pian kuoro esittäytyy Jousenkaaren koululaisiksi ja Lapset kaikkialla esittelee levyn kansainvälisen teeman: 1970-luvun lapsille kerrottiin lasten olevan samanlaisia kaikkialla maailmassa. Levylle onkin kerätty lapsille laulettavia tai lasten laulettavaksi tehtyjä kappaleita Euroopasta, Afrikasta sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikasta.

1970-luvun alkupuolen jazz- ja progeliikehdintä kuului aikuisten popin ohella myös lastenlevyissä: ehtiväinen Vesku Loiri lauloi lastenjazzia Eero Koivistoisen Muusa ja Ruusa -levyllä (1971) sekä levytti tiettävästi edelleen ainoan lasten progelevyn Kapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus (1972) Matti Rag Paanasen kanssa. Myös esimerkiksi 60-luvun lapsitähti Mari Laurilan Musiikkisokkelo (1974) toi lastenmusiikkiin jazz ja rhythm and blues -sävyjä ja Pekka Jalkasen sekä M.A.Nummisen Suutari Joonaksen iltapäivä -levyt (1971) venyttivät koko lastenmusiikin käsitettä huomattavasti edellisen vuosikymmenen Saukin & Oravien seikkailuja laveammaksi.

Näihin lastenmusiikin uudistajiin nähden Maailman lapset on tietysti kokoelma perinteisiä kansanlauluihin pohjaavia lasten rallatuksia ja helppoja sävelmiä. Levyssä on kuitenkin koko ajan tietty avantgardistinen pohjavire. Laulut on tarkoitettu mukana laulettavaksi tai levyn perässä opeteltavaksi, ja ne ovat toisinaan vain lyhyitä pätkiä. Laulujen väleissä on erilaisia kuuntelutehtäviä, kuten nimensä mukainen Eläinten ääniä. Levy on jaksotettu löyhin teemoin: Eläinten äänten jälkeen kuullaan eläinaiheinen Maija mokoma, Sikavalssi, Nooan arkki sekä puhetta mielikuvituseläimestä.

Teemojen alle on koottu lauluja, dialogeja sekä äänimaisemia, ja niitä ovat mm. Aamun ääniä, Eläinten ääniä, Liikenteen ääniä ja Soittimien ääniä. Eri kappaleita vastaa kohta sekä oppilaan että opettajan kirjassa. (Nämä kirjat kuten LP-levytkin ovat nykyään melko harvinaisia, eli divarikappale kannattaa ostaa talteen!) Aikuinen kuuntelija saattaa jossain vaiheessa kaivata kirjaa, sillä moni lyhyt laulu kaipaisi esittelyä. Lapsikuuntelija ei välttämättä kaipaa esittelyjä, mutta toisto on hyvästä - sen verran paljon tapahtuu levyn kuluessa, että yhden läpikuuntelun jälkeen pää on varmasti pyörällä!

Levyllä opetellaan kuuntelemaan arkisten äänten lisäksi eri soittimia: amerikkalainen (lauluista kerrotaan mistä päin maailmaa ne ovat) Soitinsatu kuvaa soittimien ääniä kuninkaallisina, joista sello on kuningatar ja kontrabasso kuningas "arvokas, vaikka joskus leikkisäkin on". Levyn A-puolen lopettaa rytminen hauskuutus, jossa nopea kilkatus kuvaa muurahaista ja hidas paukutus karhua. Laulujen rytmit kuvaavat eläimiä elefanteisa hämähäkkeihin ja sisiliskoihin sekä niiden tapaa edetä. Tämä on ihan muskarikamaa eikä yhtään hullumpaa sellaista!

Levyn B-puoli alkaa veden äänillä: kurlausta, suihkutusta ja kaatosadetta seuraa Siili ja kastemato, jossa "aijaijai kastutaan". Muita teemoja ovat mm. Kadun ääniä, Ladulla ja laineilla sekä Tivolissa. Välillä hiukan kulmikkaasti svengaavia kappaleita kuunnellessa aikuiskuuntelijaa viihdyttää ajatus siitä, kuinka levyn ja oppikirjan ilmestymisen aikoihin Esa Helasvuon rytmikkäitä sovituksia pidettiin "kouluun ja lapsille sopimattomina".

Levyllä esitellään monta laulua, joita pienet lapset ovat laulaneet kohta neljän vuosikymmenen ajan, ja se itsessään onnistuu kuulostamaan sekä nostalgiselta että ajattomalta. Aikakauden viimeistä huutoa olevat analogisyntikkasoundit nostavat hymyn huulille. Koko Vihreä Viserryskone -projekti otettiin aikanaan ristiriitaisesti vastaan, mutta se vauhditti suuresti koulujemme musiikinopetusta siihen luovuutta ja oppilaan omaa omaksumista kunnioittavaan tyyliin, joka on nykyäänkin vallallaan.

Vaikka levy ei enää opetusmateriaalina olisi kaikkein kuranteinta matskua, pitäisi se silti ehdottomasti julkaista jo digitaalisena. Sarjan muissakin osissa on hienoja hetkiä, mutta kirjoitetaan niistä myöhemmin. Nyt suositellaan etsimään tämä levy ja soittamaan sitä myös nykylapsille!

Lapset kaikkialla. Lapset kaikkina aikoina.


Maailman lapset - Vihreän Viserryskoneen musiikkia

A

1. Aamun ääniä

Keittiön ääniä
Aamulla
Marssi Pretoriaan
Kysytään ja vastataan
Lapset kaikkialla

2. Eläinten ääniä
Eläinten ääniä
Maija mokoma
Sikavalssi
Nooan arkki
Mielikuvituseläin

3. Liikenteen ääniä
Vihreä valo
Aseman ääniä
Pienen pieni veturi
Sataman ääniä
Hippa-Heikin laiva

4. Soittimien ääniä
Mamma Marakassi
Tinasotilaat
Venäläinen sävelmä
Soitinsatu

5. Karhu ja muurahainen
Karhu ja muurahainen
Kissa ja jättiläinen
Elefantit matkalla

B

6. Siili ja kastemato

Veden ääniä
Siili ja kastemato
Torilla
Tanskalainen sävelmä

7. Kadun ääniä
Meidän jengi
Kuuluuko pauke

8. Kulmikas ja kaareva
Vuodenajat
Sarjakuva
Lumiukko

9. Ladulla ja laineilla
Vihreä karhu
Laiva keinuu
Katinka

10. Tivolissa
Tivolin ääniä
Tivolissa
Apina ja gorilla

11. Musiikkia meiltä ja muualta
Pelimannimarssi
Viikon päivät
Pelimannipoika
*
Piirilaulu
Puku punainen
Kiinalainen hiiri
*
Tanssilaulu
Senorita Isabella
*
Mira la don
Nyt on laulut laulettu


Esiintyjät:
Marjatta Vuormaa ja Jousenkaaren kansakoulun oppilaita
Pirjo Helasvuo ja Vuosaaren kansakoulun oppilaita
Esa Helasvuon yhtye
Heikki Orama
Elina ja Janne
Äänitys: Finnlevy
Julkaisija: Gummerus KJG-9 / MLPS-6025 (1973)


Triviaa: Lasten oma radio aloittaa ja lopettaa ohjelmansa päivittäin Vihreän viserryskoneen kappaleilla Aamulla ja Nyt on laulut laulettu.

Maailman lapset - Vihreän Viserryskoneen musiikkia on Lasten oman radion viikon levy 30.9.-6.10.2013 ja se kuullaan päivittäin klo 9.00 ja 16.00 osoitteessa www.lastenomaradio.fi. Seuraavalla viikolla on vuorossa sarjan toinen osa Sininen Soittorasia.

Onko sinulla omia muistoja tai kommentteja tästä levystä? Kirjoita toki muistosi kommenttikenttään!

1 kommentti: